Landschap

slootwerkers

De gemeente Almere verwacht van de bewoners van Oosterwold dat zij een bijdrage leveren aan de voedselvoorziening. Concreet wordt van grondeigenaren geëist dat zij 50% van hun grond bestemmen voor stadslandbouw. Op ’t Eemgoed hebben de bewoners hun 50% samengebracht om grote gemeenschappelijke moestuinen, boomgaarden en voedselbosjes te kunnen maken. Ook de sloten die het terrein omgeven, de parkeerplaats en de paden tussen de huizen zijn gemeenschappelijk bezit en worden door de bewoners gezamenlijk onderhouden. Dit vraagt inzet van iedereen.

Bij de inrichting van de bloementuin, de blikvanger aan het begin van het terrein, is gebruik gemaakt van vaste planten die Eemgoedbewoners bij de ontmanteling van de Floriade in 2022 zelf met veel inzet en enthousiasme hebben uitgegraven. De kassen daarnaast zijn gebouwd met hergebruikte materialen.

Door de vertraging in de afbouw van de woningen is de grond die bedoeld is voor de stadslandbouw, nog niet beschikbaar. Toch zijn de Eemgoedbewoners al wel begonnen met het planten van bomen en struiken en het aanleggen van voedselbosjes en tijdelijke moestuinen. In de zomer van 2022, het jaar waarin uiteindelijk alle huizen waren opgeleverd, werden de eerste groenten geoogst.

Alle bewoners dragen elk op hun eigen manier bij aan het landschap en de voedselvoorziening. De opbrengst is voor iedereen. In de moestuinen kan men zelf een maaltijd bij elkaar zoeken en soms worden groenten geoogst aangeleverd. Bewoners houden zelf bij wat zij oogsten en maken hiervoor geld over naar een gezamenlijke rekening, zodat er investeringen kunnen worden gedaan. Inmiddels wordt er al goed gegeten uit de Eemgoedmoestuinen.

Voor de bewoners van het Eemgoed, groot en klein, bieden de gezamenlijke gronden een uitbreiding van hun leefgebied en een vanzelfsprekende ontmoetingsplek. Volwassenen werken samen in de moestuin en komen elkaar tegen op het Eempad of elders in het landschap. Hier komt men gemakkelijk in contact met elkaar. Kinderen ervaren er de ruimte om te spelen, van alles te ontdekken en hun eigen avonturen te beleven. Zij vinden elkaar buiten, draaien mee bij kleine en grotere klussen op het land en leren elkaar spelenderwijs kennen.